ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΣΥ

Για την κυβέρνηση, η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα μόνο στα λόγια- το ΕΣΥ διαλύεται από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τις ετοιμόρροπες υποδομές, δίνοντάς του την εντύπωση εγκληματικής πράξης. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την ανελέητη επίθεση στη δημόσια υγεία, με αέναο κίνητρο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η δημόσια υγεία υπογράφεται από την Κυβέρνηση. Οι ασθενείς θα γίνουν και επίσημα πελάτες του ΕΣΥ. Ο νέος νόμος ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα στον ιδιωτικό τομέα και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες. Τα δημόσια νοσοκομεία θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως και η υγεία των πολιτών θα γίνει ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, προνόμιο λίγων, ενώ η πλειοψηφία θα αναγκαστεί σε φτωχότερες υπηρεσίες υγείας.

Στις 7 Οκτωβρίου 1983, ο νόμος 1397/1983 καθιέρωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της δημόσιας υγείας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Μέχρι τότε τα νοσοκομεία ήταν Ν.Π.Ι.Δ., οι γιατροί πληρώνονταν από τους ασθενείς με ατελείωτες ώρες εργασίας απλήρωτες, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μετά την μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε Ν.Π.Δ.Δ., διεκδικήθηκε και ξεκίνησε η δημιουργία κέντρων υγείας αγροτικού τύπου ενώ κομβικό σημείο ήταν η καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους υγειονομικούς.

Σήμερα, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διάλυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αυτό θα διαλύσει το τελευταίο στοιχείο δημόσιας υπηρεσίας στο ΕΣΥ, τοποθετώντας μια “ταφόπλακα” σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει ήδη παγιωθεί από χρόνια απαξίωσης και συρρίκνωσης λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών.

Οι δηλώσεις των υπουργών πιστοποιούν τα άθλια σχέδιά τους:

·         Με περισσότερες ΜΕΘ θα πέθαιναν περισσότεροι (Γ. Γεραπετρίτης 24/11/2022)

·         Δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές Ε.Σ.Υ. με πολλές ΜΕΘ μετά τι θα τις κάνουμε (Α. Σκέρτσος 3/11/2021)

·         Έρχεται χειρότερος χειμώνας από το 1942 (Α. Γεωργιάδης 5/9/2022)

·         Οποίος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει (ΣΤ. Πέτσας 13/9/2022).

Το κράτος δεν εγγυάται πλέον την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι διττός. Πρώτον, ότι οι ιδιώτες γιατροί θα έρθουν στα κρατικά νοσοκομεία και δεύτερον, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μεταφερθούν σε ιδιωτικά επαγγέλματα, προκειμένου να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση και να αυξηθούν οι μισθοί.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους γιατρούς του ΕΣΥ να αυξήσουν το εισόδημά τους με τη μετάβαση στην ιδιωτική πρακτική, δηλαδή με την ανάληψη “νόμιμων αμοιβών”. Αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση για την επαναφορά των μισθών των γιατρών στα επίπεδα του 2012 (Ν. 4093/2012), δεν θα υπήρχε πρόβλημα στη συμπλήρωση του εισοδήματός τους.

Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο του νόμου για την ίδρυση της Ε.Σ.Υ. Τα νοσοκομεία ήταν δημόσια και η αμοιβή των εργαζομένων δεν ήταν εγγυημένη από τους ασθενείς αλλά από τον εργοδότη, που δεν ήταν άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΦΕΚ

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις κατατέθηκε παρά την αντίθεση χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει μια πολιτική στήριξης των ιατρικών επιχειρηματικών οργανώσεων δια πυρός και σιδήρου. Η Κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πολιτική της και συνεχίζει την ολισθηρή πορεία υπονόμευσης και τελικά κατάργησης του ΕΣΥ.

Στην πράξη, οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις (σε συνεργασία με ιατρικά κέντρα, σε ιδιωτικές κλινικές), ενώ οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία με μερική απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, η οποία με τη σειρά της καταργεί την οργανωτική δυνατότητα δωρεάν εισαγωγής ασθενών στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν πλέον τμήματα και κλινικές, ιδίως λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυξάνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις για υπηρεσίες.

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ θα αφαιρέσει τα εμπόδια από το να γίνουν οι ασθενείς εύκολοι πελάτες του ιδιωτικού τομέα και να γεμίσουν περαιτέρω τις τσέπες τους, ώστε οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να μπορούν να αποκομίσουν κέρδη. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ανατροπή και διάλυση της εργασιακής σχέσης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Μπροστά στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που μαστίζουν την κοινωνία, δεν θα υπάρχει πλέον ιατρική προστασία από το κράτος. Αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά πρακτικά αβίωτο για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν.

ΦΕΚ

Δημόσια – κρατικά νοσοκομεία, χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελεχωμένα με πλήρη απασχόληση από κρατικούς υπαλλήλους, αυτό είναι το ΕΣΥ που οι πολίτες πρέπει να διεκδικήσουν την επόμενη μέρα για να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην υγεία και τη ζωή.

Είναι καθήκον του κράτους να κάνει τεράστιες επενδύσεις για την ολοκληρωμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Οι νοσοκομειακές μονάδες σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα πολίτη σε ιδανικές συνθήκες παραμονής. Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις καλύπτονται πλήρως από το πλέον ικανό ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Κύριο μέλημα της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει ότι οι πολίτες ζουν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την υγεία, όπως φάρμακα φυσικής προέλευσης, ελληνομεσογειακή διατροφή, ειδικά κέντρα περίθαλψης για ψυχικές ασθένειες, ψυχική και σωματική άσκηση.

Και αυτό γιατί η υγεία αποτελεί υποχρέωση που το κράτος παρέχει δωρεάν στους πολίτες του.

Αρθρογράφος : ΔΑΕΙΡΑ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top