ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Ή ΠΑΝΑΚΕΙΑ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν

Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας των Αθηνών υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν .Η συμφωνία αυτή θεωρείται ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες για την συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα, ώστε να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα.

Καθώς οι δύο ηγέτες παίζουν το ελληνοτουρκικό “ σκάκι”, αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες για όλα, από την οικονομική συνεργασία μέχρι τον αθλητισμό. Μήπως θα δούμε τον Μητσοτάκη να στέλνει καλάθια ελιάς στον Ερντογάν ως ένδειξη καλής θέλησης ; Ποτέ δεν ξέρεις αυτές τις διπλωματικές λαβές !!

Ελληνοτουρκικό σκάκι,
όλα αυτά τα εγκλήματα ξεπλένονται με την Διακήρυξη των Αθηνών

Τι είναι λοιπόν η Διακήρυξη των Αθηνών ; Είναι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας σε « ήρεμα νερά» ή ελληνικές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της Άγκυρας ;

Ο πρωθυπουργός δεν ξεκίνησε μόνο μια διαπραγμάτευση αλλά ευθύνεται για τις υποχωρήσεις και αυτό ισοδυναμεί με εγκατάλειψη αρχικών θέσεων. Για ποιά ευκαιρία μιλά; Έπαψε η Τουρκία να δημιουργεί « τετελεσμένα» εις βάρος μας ,επί των οποίων στη συνέχεια μας ζητά να διαπραγματευτούμε; Μήπως απέσυρε το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο;

Η Τουρκία απαιτεί, ενώ η Ελλάδα σύρεται στο διαπραγματευτικό τραπέζι ζητώντας…. την «φιλία»!! Ίσως ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν δικαιούται να αφήσει ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία να λύσει τα προβλήματα με την Τουρκία, η οποία συνεχώς προκαλεί τους πάντες όπου κατά καιρούς την «καταδικάζουν» γι’αυτό και στο τέλος….. την στηρίζουν!!

Η Τουρκία μοιάζει να ξέρει τι θέλει, ενώ η Ελλάδα μοιάζει να μην μπορεί… μια Ελλάδα που μοιάζει να θέλει επειγόντως να υποχωρήσει έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.  Έδωσε « συγχωροχάρτι» στην Τουρκία η Διακήρυξη των Αθηνών, για όλα τα παρελθόντα ή και τα μέλλοντα;

Το σφυρί του δικαστή με φόντο τη Γη

Μία συμφωνία που έγινε ευρέως αποδεκτή από την ελληνική πολιτική σκηνή, σχεδόν από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου αλλά και από τον Ελληνικό Τύπο, για « ήρεμα νερά στο Αιγαίο». Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, η Τουρκία όμως διεκδικεί την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, διεκδικεί την τουρκική μειονότητα στην Θράκη, την τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και φυσικά την αποστρατιωτικοποίηση.

 Όλα αυτά μπαίνουν ως απαιτήσεις από την γείτονα χώρα!! Η έλλειψη αναφοράς στο θέμα της Κύπρου, που σχεδόν 50 χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή δεν είναι μόνο έγκλημα πολέμου, εδώ έχουμε εγκλήματα βιασμών, καταστροφής πολιτισμικών μνημείων, βιαίου εποικισμού, αγνοούμενων, έχουμε μία Κύπρο διχοτομημένη, διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας ( 2005/672/ΕΚ) και δεν αποδέχεται καν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Και όλα αυτά τα εγκλήματα ξεπλένονται με την Διακήρυξη των Αθηνών!!

Σήμερα στα ελληνοτουρκικά έχουμε μία χώρα – την Τουρκία – που προσπαθεί να διεκδικήσει όσα δεν της ανήκουν ούτε νομικά ούτε ιστορικά. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι « διαχείριση» προβλημάτων ούτε «τακτοποίηση εκκρεμοτήτων», είναι προάσπιση εθνικών συμφερόντων και αποκατάσταση Διεθνών Ισορροπιών.

Συμφωνία τύπου…. Χίτλερ η Διακήρυξη των Αθηνών θυσιάζοντας κυριαρχία στον βωμό της ειρήνης. Η Τουρκία απειλεί ευθέως και αναζητά χώρο με νησιά και θαλάσσιες ζώνες και απαιτεί μέσω διαπραγμάτευσης και καλής γειτονίας να δείξουμε κινητικότητα και να τολμήσουμε κάνοντας σημαντικές παραχωρήσεις.

Δύο γροθιές με τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας

Αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική, αυτό είναι παραίτηση και πλήρης έλλειψη της Ελλάδος από το Διεθνές προσκήνιο αλλά και υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα. Η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Δρομολογεί διαπραγμάτευση και στο τραπέζι θέτει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την αποστρατικοποίηση και αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της « Γαλάζιας Πατρίδας», τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής και τέλος την αναβάθμιση του «ψευδοκράτους» στη Βόρεια Κύπρο.

Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση  του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η καρδιά όμως της Ελλάδος χτυπά στο Αιγαίο, ο έλεγχός του είναι μείζονος σημασίας για την χώρα, γιατί χωρίς τον έλεγχο περιορίζεται σημαντικά η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος, ενώ αυξάνεται της Τουρκίας για τα δυτικά συμφέροντα.

Χάρτης με τουρκικές διεκδικήσεις στη μεσόγειο

Η Ελλάδα λοιπόν ούτε μπορεί ούτε αντέχει να αυτο ακυρωθεί ως κυρίαρχο κράτος και να γίνει «παρίας» της Τουρκίας, διότι το πρόβλημα τελικά  δεν είναι απλώς πολιτικό ή γεωπολιτικό, είναι υπαρξιακό για τους Έλληνες.

Το Εθνικό Συμφέρον είναι μια σύνθετη έννοια το οποίο  περιλαμβάνει αξίες που ένα κράτος υπερασπίζεται και έτσι διαμορφώνονται οι σχέσεις των χωρών στο  διεθνές περιβάλλον. Το Υπουργείο Εξωτερικών και οι Διπλωματικές Υπηρεσίες την επόμενη μέρα σε μία ευνομούμενη Πολιτεία θεωρούνται κρίσιμοι και σπουδαίοι κλάδοι υπηρεσιών προς το κράτος, οι οποίες στοχεύουν στην ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλων αυτών. Καθήκον τους είναι η φυσική ασφάλεια του κράτους με την έννοια τόσο της ασφάλειας των πολιτών του όσο και της εδαφικής του ακεραιότητας, την οικονομική ευημερία, την πολιτική ανεξαρτησία και την εξασφάλιση της κυριαρχίας εντός των συνόρων και την αναγνώριση αυτής εκτός αυτών.

Το Υπουργείο  Εξωτερικών θα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η Εθνική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική των κρατών, έχει καθήκον να εξεταστούν όλες οι συμβάσεις και οι συμφωνίες που έχουν γίνει, έχει καθήκον να ανακαλυφθούν τομές συνεργασίας προς όφελος άλλων κρατών και κυρίως του ελληνικού, ώστε να προβληθεί η θέση που έχει ο άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εσωτερική ανασυγκρότηση της χώρας θα συνδέεται αδιάρρηκτα με την διεκδίκηση μιας νέας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που θα στηρίζεται στην ισχύ της ηθικής, στην διαμεσολάβηση για την ειρήνη και θα προάγει ενεργά τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Αρθρογράφος :  ΔΑΕΙΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top