Το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η αυθαίρετη πρακτική της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, η οποία επιβαρύνει εδώ και καιρό όλες τις κυβερνήσεις, έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα πλήρες κύκλωμα παρακολούθησης εναντίον πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και άλλων.
Η εξέλιξη των υποκλοπών έχει αφήσει τον πολιτικό κόσμο σε σύγχυση. Πανικόβλητη και σαστισμένη, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μη πειστικά αντεπιχειρήματα. Η κυβέρνηση χάνει το νόημα και δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το “μπαράζ” των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών επηρεάζει την ελληνική κυβέρνηση. Ο Economist αναφέρει: “Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μήνες να αποκρύψει το υποβόσκον σκάνδαλο γύρω από τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο αριστερών πολιτικών”. Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου, το εβδομαδιαίο ερευνητικό περιοδικό documento δημοσίευσε έναν κατάλογο 33 επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων φέρεται να έγιναν στόχος υποκλοπής από ισραηλινό κακόβουλο λογισμικό “predator”.
Σύμφωνα με τις μετεκλογικές πραγματικές πληροφορίες του 2019 για τις υποκλοπές, αναφέρεται ότι
σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ή σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά την παρακολούθηση Ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών με τη χρήση συστημάτων EΥΠ ή κατασκοπευτικού λογισμικού από το 2020 και μετά.
Μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό άμεση εποπτεία και διόρισε τον Παναγιώτη Κοντολέοντα ως νέο διοικητή στις αρχές του 2021, ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης συνειδητοποίησε ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ και ζήτησε πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, αλλά η κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο, καθιστώντας αδύνατη την παροχή πληροφοριών. Την άνοιξη του 2022, αποκαλύφθηκε η χρήση παράνομου λογισμικού Predator, αρχικά εναντίον του Κουκάκη και αργότερα εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά δεν είχε εγκατασταθεί λογισμικό στο κινητό του τηλέφωνο. Τον Αύγουστο, αποκαλύφθηκε ότι ο Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν μέσω του συστήματος ΕΥΠ, με αποτέλεσμα την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.
Μια ιστορική αναδρομή της διαφθοράς στο ελληνικό κράτος θα δείξει ότι το φαινόμενο αυτό ξεκινά από την ίδρυσή του μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα (άτυπη λειτουργία), από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (εξατομίκευση) και από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα (διαφθορά).
Η πολιτική και διοικητική διαφθορά αποτελεί καρκίνο της δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει υγιές αν δεν αλλάξει και δεν εξυγιανθεί.
Η διαπλοκή και η πολιτική διαφθορά δεν είναι μόνο ευρέως διαδεδομένες αλλά και πολύ βαθιές.
Η σημερινή κυβέρνηση είχε σοβαρούς λόγους να θέλει να θάψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων όσο το δυνατόν συντομότερα και βαθύτερα. Και αυτό γιατί η αδιαφάνεια που επιδιώκεται με κάθε μέσο μπορεί να κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό, πολύπλοκο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τις σχέσεις διαφθοράς δημοσίου συμφέροντος από τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Εξάλλου, το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει. Το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι ποιος ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού και τι στο καλό γνώριζε για όλα αυτά που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και για όλα αυτά που πρόκειται να αποκαλυφθούν. Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα εκφράσει πλήρη άγνοια. Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε; Μας διαβεβαιώνει ότι αυτή η ιστορία υπονόμευσης της δημοκρατίας θα διαλευκανθεί πλήρως.
Επειδή όμως η υποκλοπή, η διαφθορά και η λεηλασία είναι η “σταθερότητα” που υπόσχεται η κυβέρνηση, η κατάσταση δείχνει το αντίθετο. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει ένα σκοτεινό μονοπάτι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ας έρθουν όλα και όλοι στο φως για να επέλθει κάθαρση και απόδοση ευθυνών. Όπως γνωρίζουμε, η κάθαρση είναι λύτρωση.
Και εδώ είμαστε σήμερα. Βγαίνουν στη δημοσιότητα ονόματα υπουργών και δημοσιογράφων που φέρονται να έχουν πέσει θύματα υποκλοπών, αλλά η δικαιοσύνη σιωπά και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.
Οι παρακολουθήσεις για πολιτικούς λόγους δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες στα κατασκοπευτικά λογισμικά διευκολύνουν αυτή την παράνομη παρακολούθηση. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δίνοντας άπλετο χώρο στη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ανομία. Αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά του καθεστώτος και αποδεικνύεται ότι συνιστούν ένα “βαθύ κράτος” στο οποίο το κόμμα και ο οικονομικός τομέας λειτουργούν και συνεργάζονται αρμονικά.
Οι ταραγμένοι καιροί απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία. Είναι πρωτίστως οι πολίτες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, αντιδρώντας στη διαφθορά και σε πολλά άλλα φαινόμενα. Είναι οι ίδιοι οι πολίτες που με την καθημερινή τους σωστή συμπεριφορά και στάση αποφασίζουν να αναλάβουν την ευθύνη και να αντισταθούν. Είναι οι πολίτες που αποφεύγουν τη συνενοχή στη διαφθορά, την απάτη και τη διαπλοκή, αντιστέκονται στην κυριαρχία του κομματισμού και ψηφίζουν πολιτικούς που θεωρούν πραγματικά κατάλληλους να τους εκπροσωπήσουν με αρχές και αξίες.
Η ελληνική κοινωνία μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο μόνο με την πρωτοβουλία και το γνήσιο ενδιαφέρον των πολιτών της.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.
Αρθρογράφος : ΔΑΕΙΡΑ