Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22α Μαΐου 2023 ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας για να τονίσουν την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε την 15η Διάσκεψη των Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Η διάσκεψη ήταν κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, καθώς οι επιστημονικές έρευνες ανέδειξαν σαφώς ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν τον πλανήτη σε οικολογική υποβάθμιση, εξαφάνιση ειδών και κλιματική αλλαγή, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της απώλειας της βιοποικιλότητας σε διεθνές επίπεδο. Η κατάσταση έχει φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή.
Αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο προορίζεται να περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους και δράσεις, με απώτερο στόχο την προστασία και διατήρηση τουλάχιστον του 30% του πλανήτη μέχρι το 2030 και την επίτευξη ενός κόσμου με περισσότερη φύση.
Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα χρηματοδότησης, αλλά για ζήτημα ουσίας: τη δημιουργία μιας οικονομίας φιλικής προς τη φύση.
Ο όρος βιοποικιλότητα περιλαμβάνει τα οικοσυστήματα, τα είδη, τα τοπία και τη γενετική ποικιλομορφία. Με άλλα λόγια, περιγράφει την ποικιλομορφία της ζωής σε όλα τα επίπεδα του πλανήτη και τις σχέσεις μεταξύ τους – ζυμομύκητες, αράχνες, μυρμήγκια κήπου, τα γονίδιά μας, θυμάρι, δασικά δέντρα, δάση του Αμαζονίου, μανιτάρια και το μωσαϊκό των οικοτόπων στο δάσος της Δαδιάς.
Ο πρόεδρος της COP15 Huang Lun-Qiu, υπουργός Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας, δήλωσε: “Αυτή η διάσκεψη είναι μια ευκαιρία να περάσουμε από τη διαφωνία στη συναίνεση, να σταματήσουμε αυτό το όργιο καταστροφής και να υπογράψουμε ένα σύμφωνο ειρήνης με τη φύση”.
“Η ανθρωπότητα”, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, “έχει γίνει όπλο μαζικής καταστροφής”.
Με άλλα λόγια, η αδράνεια δεν είναι πλέον αποδεκτή. Η COP 15, στη σκιά της COP για το κλίμα, είναι η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος κατά της φύσης. Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση είναι παγκόσμιες, δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν όλες τις χώρες και όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν ζουν. Περισσότερα απόένα εκατομμύριο είδη, ιδίως έντομα, απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ Global Land Outlook 2022, υπολογίζεται ότι έως και το 40% της έκτασης της γης εξαφανίζεται και υποβαθμίζεται με πρωτοφανή ρυθμό από 10 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Οι πληθυσμοί της άγριας ζωής έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που υποδηλώνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι η αιτία.
Η επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Inger Andersen, δήλωσε: “Μόλις υποδεχθήκαμε τον 8ο δισεκατομμυριοστό άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη. Πρόκειται, φυσικά, για μια υπέροχη γέννηση μωρού. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο περισσότερους ανθρώπους έχουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος για τον πλανήτη”. Αυτό αντιπροσωπεύει τον πέμπτο καβαλάρη της αποκάλυψης της βιοποικιλότητας, παρουσιάζοντας τη δημιουργία της ανθρωπότητας ως επιθετικού είδους.
Κάθε δραστηριότητα και κάθε αγαθό που καταναλώνουμε έχει αντίκτυπο στη φύση. Ό,τι κάνουμε στη ζωή μας καταναλώνει φυσικούς πόρους και παράγει απόβλητα. Δεδομένου ότι η υπερκατανάλωση είναι μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μαζικής σπατάλης, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μειωθεί ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δική μας υγεία και την επιβίωση του πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει μόνο να οδηγήσουν τον πλανήτη προς την ανάκαμψη, αλλά και ο χρηματοπιστωτικός και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να στραφούν σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και να επιτύχουν μια συνθήκη ειρήνης με τη φύση – μια φιλόδοξη συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις αγωνίζονται για να σταματήσουν την καταστροφή των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν τη ζωή. Αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι στόχοι. Οι χώρες δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν δείκτες για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων αν δεν κινητοποιήσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους από διάφορες πηγές. Οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε τρόπους αποκατάστασης των οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να μειώσουν τη ρύπανση από πλαστικό και να μειώσουν τους κινδύνους από έργα που είναι επιβλαβή για τη βιοποικιλότητα.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και ζουν σε περιοχές που φιλοξενούν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, δίνουν επίσης τη δική τους μάχη και εργάζονται εδώ και χρόνια για να αποτρέψουν την απώλεια της φύσης στα εδάφη τους.
Σε αυτή τη διάσκεψη, όλα τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αποτελεσματική αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η βιοποικιλότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και την χάνουμε με επιταχυνόμενο ρυθμό. Κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο καμπής όπου η αναστροφή της απώλειας της φύσης θα είναι αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.
Η βιοποικιλότητα δεν αφορά μόνο την προστασία των μελισσών και των δέντρων. Πρόκειται για την προστασία των συστημάτων υποστήριξης της ζωής μας. Υγιής βιοποικιλότητα σημαίνει υγιής ασφάλεια του ανθρώπου, της τροφής και του νερού. Η φύση είναι επίσης ο καλύτερος σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αν δεν αλλάξουμε πορεία, όλη η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε κίνδυνο.
Η αλλαγή πορείας θα έρθει την επόμενη μέρα, όταν οι άνθρωποι θα γνωρίζουν ότι το περιβάλλον λειτουργεί κάτω από νομοταγείς συνθήκες μεγάλου σεβασμού προς την ανθρωπότητα και θα βιώνουν τις βέλτιστες συνθήκες σε αφθονία. Ο απόλυτος σεβασμός για το περιβάλλον αρχίζει με την επαφή του ανθρώπου μαζί του.
Οι οικισμοί προσαρμόζονται με σεβασμό στο περιβάλλον, τα αστικά κέντρα σταδιακά υπερπληθύνονται και οι περιφέρειες εντατικοποιούνται. Οι άνθρωποι μαθαίνουν εκ νέου να κατανοούν το περιβάλλον και να τρώνε μόνο τους πραγματικούς καρπούς της συγκεκριμένης γης. Το νερό διανέμεται στους πολίτες ως δώρο του Θεού, με μόνο το κόστος της διαχείρισης και της μεταφοράς. Οι δράσεις που παρέχονται στους πολίτες θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το περιβάλλον.
Αυτό συμβαίνει επειδή το να δείχνεις σεβασμό στο περιβάλλον σημαίνει να ταυτίζεσαι πλήρως με αυτό.
Αρθρογράφος: ΔΑΕΙΡΑ